Yunan general Christos Minagias 2010 yılında yayınladığı “Jeopolitik Strateji ve Türkiye’nin Askeri Gücü” adlı kitabında Hakan Cem Işıklar’ın Ege’de Casus Belli adlı eserleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Işıklar’ın yayımladığı anlaşmazlıklar ile ilgili haritaları kitabına alan Yunan yazar, kitabının birinci bölümünde konu ile ilgili özel olarak bir başlık açtı. Haritaların çok önemli olduğuna vurgu yapan General Minagias’ın kitabının önsüzünü de Marios L. Evriviades yazdı.
Türkiye’nin özellikle askeri konuları ile ilgilenen yazarın arka kapak yazısında “Yunanistan, eğer özerkliğini korumak istiyorsa, Türk saldırganlığına bir cevap bulmalıdır.” diyor. Kitap ve Ege’de Casus Belli ile ilgili bölümlere ilişkin çeviri ve bilgilendirmeler aşağıda geniş bir şekilde yer almaktadır.
Jeopolitik Strateji ve Türkiye’nin Askeri Gücü
CHRISTOS D. MINAGIAS
Marios L. Evriviades’in Önsözü ile
Marios L. Evriviades Kimdir?
Kıbrıs Rum Kesimi Baf Neapolis Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler ve tarih profesörü olan Evriviades New Hampshire, Tufts Üniversitesi ve Fletcher School of Law and Diplomcy’de eğitim gördü. 1995’ten itibaren Yunanistan Ulusal Savunma Koleji’nde Ulusal Güvenlik Profesörü olarak görev yapan ve aynı zamanda Deniz Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Yunan Silahlı Kuvvetleri Meslek Okullarında öğretmenlik yapan Marios L. Evriviades ayrıca Ulusal Polis Akademisi’nde öğretmenlik yaptı. 2000-2014 yılları arasında Panteion Üniversitesi Uluslararası Avrupa ve Bölgesel Çalışmalar Okulu’nda, Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi Uluslararası ve Avrupa Çalışmaları Bölümü’nde, Pire Üniversitesi Denizcilik Araştırmaları Bölümü’nde, Kapodistriakon Üniversitesi Türk ve Asya Araştırmaları Bölümü’nde ders verdi.
1993’ten 2010’a kadar Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde Dokümantasyon Direktörü olarak görev yaptı. Çeşitli dergilerde yazan ve üst düzey yöneticilikler de yapan Prdfesör Evriviades Kıbrıs(Rum Kesimi) Büyükelçiliği’nin Basın Müşaviri olarak görev yaptı. Kıbrıs Sorunu Araştırma Ofisi’nde Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanlığı danışmanı, Basın Yayın ve Enformasyon Dairesi Türkiye Araştırmaları Başkanlığı görevlerinde bulundu. Yunanistan’da da eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannos Kranidiotis’in danışmanlığını yaptı.
Yazar Christos D. Minagias’ın Özgeçmişi
Christos D. Minagias, 1960 yılında Kavala, Eleftheroupoli’de doğdu. 1978’de Evelpidon Askeri Okulu’na girdi ve buradan 1982’de piyade teğmen olarak mezun oldu. Yunan Askeri Yabancı Diller Okulu Türkçe Dil Bölümü mezunu da olan Minagias, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nde tuğgeneralliğe kadar yükseldi. İngilizce, Fransızca ve Türkçe bilen emekli Tuğgeneral, Fransız Sınıflararası Savunma Koleji’nde (Collège Interarmées de Défense) yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Uzun yıllar Yunan istihbaratı adına üst düzey görevler yürüten Minagias kendi isteği ile emekli oldu ve özellikle de Türkiye’yi konu alan çok sayıda kitap çalışması yaptı.
“İstanbul ve Ayvalık’taki ortak kökenlerimizi paylaşanlara adanmıştır.”
ARKA KAPAK YAZISI
Christos D. Minagias
Bu kitabın amacı Türkiye’nin değişen jeopolitik stratejisini ve askeri gücünü detaylandırmaktır. Türkiye, Kemalist mirası olan ulus-devlet ilkesinden sapmadan stratejik, ekonomik ve kültürel rolü artan bölgesel bir güç merkezi olma arayışındadır. Eski Kemalist dış politika, Ankara’nın Osmanlı geçmişinden güç alırken dışa dönüklük, planlama, derinlik siyaseti ve kışkırtıcılarının belirgin bir özgüveniyle karakterize edilen yeni dış politikasıyla taban tabana zıttır.
Türkiye’nin hedefi açıktır: Uluslararası imajına, Akdeniz merkezli Orta Doğu-Balkan ekseninde güçlü bir askeri ve siyasi güç niteliği kazandırmaya çalışmaktadır. Burada Türkiye’nin “emperyal” görüşlerine vurgu yapılarak, komşu ülkenin askeri gücüne ilişkin politika incelenmekte ve askeri strateji, silahlı kuvvetlerin örgütlenmesi ve silahlanma, bilim, teknoloji, nükleer alanlardaki strateji irdelenmektedir.
Yunanistan ve Kıbrıs’a yönelik revizyonist saldırgan bir politika uygulayan Türkiye’yi anlamak için belgeler, konuşmalar, haritalar, teşkilat şemaları vb. ana malzemelerden oluşan bu kitabı, Türkiye’nin en uzman akademisyenleri bile vazgeçilmez bir eser olarak göreceklerdir. Yunanistan, eğer özerkliğini korumak istiyorsa, Türk saldırganlığına bir cevap bulmalıdır.
Doğunun meydan okuması göz önüne alındığında, bu belge öncelikle Yunan savunma politikası bilim adamları ve planlamacıları için ve aynı zamanda savunma ve güvenlik konularıyla ilgilenen herkes için tasarlanmıştır. Bu kitabın yardımıyla, Kemalist ve İslami elitin nasıl düşündüğünü ve çalıştığını anlayacaksınız.
İÇİNDEKİLER
Önsöz
Giriş
BÖLÜM I
Türkiye’nin Jeopolitik Stratejisi
Bölüm 1: Türkiye’nin Jeopolitik Stratejisi ve Ahmet Davutoğlu……
Bölüm 2: Türkiye’nin karar alma sistemi
Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) Pozisyonları
Türkiye Başbakanı’nın Pozisyonları
Türk Dışişleri Bakanlığı’nın pozisyonları
Genelkurmay başkanlarının pozisyonları
Genelkurmay Başkanlığı’nın kıta sahanlığı çalışması
Hilmi Özkök, Yener Karahanoğlu, Yaşar Büyükanıt
Kıyı Güvenliği duyuru ve raporları …..
Kaçak göçmenler, karasuları ve hava sahası ihlallerine, arama kurtarma tatbikatlarına ilişkin duyuruları
Türk Medyası ve Türk Yazarlar..
Cumhuriyet Gazetesi Dergi Yazıları
Türk Gazeteci Hakan Cem Işıklar’ın Casus Belli Hakkında Yazdığı Kitaplar
BÖLÜM II
Türkiye’nin Askeri Gücü
Bölüm 3: Türkiye’nin askeri stratejisi
Bölüm 4: Türkiye’nin Savunma Politikası ve Savunma Doktrini
Bölüm 5: Türk Silahlı Kuvvetlerinin Teşkilatı
Bölüm 6: Ekipmanlar
Bölüm 7: Bilim Stratejisi ve teknoloji-nükleer enerji…
BÖLÜM III
Sonuçlar – Ekler
Sonuçlar
Ekler
Kaynakça
…
Türk Medyası ve Türk Yazarlar
Yazar bu başlık altında Cumhuriyet gazetesinin insert dergisi Strateji’de 14 Ocak 2008 tarihinde yayımlanan Türkiye’nin Ege’de geri adım atılmaması gerektiği başlıklı makalenin çevirisini yayımlarken, bu bölümü takiben yine Cumhuriyet gazetesinin insert dergisi Pazar’da 3 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan “Kaçak Göçmenlerin Sığmadığı Ada – Agathonisi(Eşek Adası)’nin Hikayesi” başlıklı bir yazının içeriğini de Yunanca olarak yayımlamıştır.
Aşağıda Minagias’ın Hakan Cem Işıklar’ın Ege’de Casus Belli adlı eserleri ile ilgili değerlendirmenin Türkçe çevirisi ve kitabında yer verdiği haritalar bulunmaktadır.
Casus Belli Hakkında Kitapları Bulunan Türk Gazeteci Hakan Cem Işıklar
Hakan Cem Işıklar, 1973 yılında Hamburg, Almanya’da doğdu.
İlk ve orta öğrenimini Türkiye’nin Bursa şehrinde tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Medya Bölümü’ne girdi. 1994’ten beri gazeteci olarak çalışıyor ve casus belli üzerine iki kitap yayınladı. İlki Mayıs 2005’te Ege’de Casus Belli adıyla, ikincisi Mart 2009’da Ege’de Çözülemeyen Türk-Yunan Sorunları ve Casus Belli adıyla yayınlandı.
Her iki kitap’ta da önemli Türk siyasetçilerin ve üst düzey yetkililerin (Ecevit, Dektaş, İsmail Cem, vb.), TBMM’deki Türk milletvekillerinin Yunan-Türk sorunlarına ilişkin Ege – İmia(Kardak) – Kıbrıs- Heybeliada Ruhban Mektebi gibi konulara ilişkin tutumları, ayrıca bu konular ile ilgili Türk ve Yunan basınının ilgili yayınları yer alıyor.
Her iki kitabın da çok önemli bir kısmı; Türkiye’nin iddialarını takip eden, sunan ve aynı zamanda sırasıyla Yunanistan ve Kıbrıs’ın Ege ve Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarının sorgulanmasını sunan 2.22’den 2.28’e kadar olan haritalardır.
Kitabın kaynakça bölümü.